Marokko 2013

Marokko 2013
Klik op de foto en bekijk onze website!! www.thomasschoots.nl

woensdag 3 juli 2013

Laatste test weekend!!

Het laatste testweekend staat voor de deur.
Kijken of we alles mee kunnen krijgen wat gepland is. Zowel met warm als koud weer moeten we rekening houden dus de kledingbakken zijn goed gevuld.
In Marrakech waar de temperatuur wel kan oplopen tot 45 graden kan het in de Hoge Atlas nog wel vriezen.
Als alles goed gaat zijn we er goed op ingespeeld en kan er bij ons niets aanbranden.
Maar eerst nog maar eens flink testen. Zowel de uitrusting als de benen komen aan bod.
We hebben drie dagen uitgetrokken om rond Nijmegen nog flink kilometers te maken om dan met een goed gevoel en een getraind lijf aan de spectaculaire beklimming van de Jebel Toubkal te beginnen.

http://www.mountain-forecast.com/peaks/Toubkal/forecasts/1500

Hieronder is de paklijst zoals die is versterkt door de trekkingsorganisatie.

Wandeltrektocht Hoge Atlas;  trekking paklijst

Dagrugzakje – voldoende groot!
Zorg dat je dagrugzak niet te klein is (min. 25 liter, iets groter mag ook). Uiteindelijk neem je nog heel wat mee tijdens een wandeldag. En als je ’s morgens begint met fleece of trui aan, is het prettig als die er ook nog in past. Wat moet er in:
  • je regenkleding; regenjas én broek zijn verplichte kost bij het wandelen in de bergen. Het weer kan altijd omslaan ook al lijkt het ’s ochtends nog zo mooi. Als je een hoge pas oversteekt kan het daar flink waaien; een regenjas beschermt ook tegen de wind;
  • een warme trui of fleece;
  •  1 of 2 waterflessen; bijv. een kleinere aan de buitenkant voor een snelle slok en een grotere binnenin als voorraad. Minimaal 2 liter moet je mee kunnen nemen. Veel drinken is belangrijk als het warm is en je veel zweet. Ook bij het acclimatiseren aan je verblijf op hoogte (> 2.000m.) is het belangrijk om veel te drinken;
  • fototoestel, zonnebrand en een klein ehbo pakketje; pleisters, snelverband, betadine, reddingsdeken en wat paracetamol. Paracetamol helpt goed bij beginnende ‘hoogte’ klachten en geeft snel wat extra energie als het fysiek even ‘wat minder gaat’;
  • slippers of sandalen (teva’s), evt. een lees- of puzzelboek: in de zomer is er vaak een lange pauze tijdens/na de middag. Slippers of sandalen om een beetje te lopen (bijv. naar een beekje om pootje te baden!) zijn dan prettig. Of een lees- of puzzelboekje.
  • stijgijzers / pikkel; in de winter en bij sneeuw hoger in de bergen (ca. eind oktober / half mei) zijn stijgijzers en pikkel nodig voor de Toubkal. Deze kunnen evt. lokaal gehuurd worden (ca. € 5,- per dag).
Zorg dat je dagrugzak comfortabel zit, je loopt er de hele dag mee. Goede schouderbanden en bij voorkeur een stevige heupband; dat verdeelt het gewicht beter. Als je makkelijk zweet kan een speciale laag om zweet te absorberen prettig zijn. Ook een extra T-shirt voor onderweg is dan fijn. Bij aankomst op een hoge pas of rustplek kun je dan je natte shirt omwisselen en koel je minder snel af. Kijk ook of je dagrugzak handige vakken of bevestiging heeft voor je camera en Dan hoeft je rugzak niet steeds af als je een slokje wilt drinken of een foto wilt maken. In de winter moet ook je pikkel er aan vast kunnen.

Slaapzak /lakenzak / kussenloop
Hoe warm die moet zijn hangt af van de tijd van het jaar en of je ook gaat kamperen.
In de zomer kan het, zeker in de lagere dorpen (ca. 1.500m.), zelfs warm zijn en is een extra (koele) lakenzak aan te raden. Als je naar de Toubkal hut (3.200m!) gaat en daar kampeert, weet dan dat er ook in de zomer nog kans is op nachtvorst. In de berghut slaap je met meer mensen op een (onverwarmde) kamer; daar blijft de temperatuur wel boven 0.
Een kussensloop is een goede aanvulling.   

Slaapmatje
Als je gaat kamperen hoef je geen tent mee te nemen. Er gaan tweepersoonstenten mee. Voor de deelnemers zijn er desgewenst dunne slaapmatrasjes beschikbaar. De ervaring leert dat deelnemers liever hun eigen goed isolerende slaapmatje mee brengen. Een goed matje isoleert tegen de kou die vanuit de grond komt. Je kampeert op stenige ondergrond. Een zogenaamd zelfopblazend matje (niet té dun), type thermarest (self-inflating) is ideaal.    

Weekend-tas (of grote rugzak of plunjebaal)
De tas die je afgeeft voor het bagagevervoer (max. 15 kg) wordt vervoerd op muildieren. Een harde koffer is niet praktisch voor in de draagmanden van het muildier (een kruising tussen paard en ezel met de behendigheid van een ezel en de kracht van een paard). Bijvoorbeeld een stevige weekend-tas met rits van boven is zeer geschikt. Ook voor jezelf om tijdens de trektocht elke dag weer in en uit te pakken. Als je liever een grote rugzak of plunjebaal gebruikt mag dat natuurlijk ook. Om te voorkomen dat riempjes of banden beschadigen is een ‘flight-bag’ als extra bescherming een goede tip. De bagage wordt met touwen over de draagmanden vast ‘gesjord’. Onderweg schuurt de bagage langs elkaar en door het vastsjorren staat deze onder druk. Zorg dat kwetsbare spullen goed verpakt zijn. Plastic boodschappen tassen zijn handig om je spullen overzichtelijk in te pakken en bieden (extra) bescherming tegen regen. Spullen die je tijdens de trektocht niet nodig hebt kun je achterlaten in het hotel. Een aparte tas om je spullen in achter te laten is dan handig.

Stevige wandelschoenen
Wandelen in de Hoge Atlas betekent veel stijgen en dalen op stenige ondergrond. Stevige wandelschoenen zijn aan te raden. Hoge schoenen helpen om op de vaak stenige ondergrond de kans op verzwikken te beperken. In de zomer loop je lekker met lichte en toch stevige schoenen; categorie A/B. Zorg wel voor een goed profiel! In de winter moeten er, zeker als je de Toubkal op wilt, ook stijgijzers (met riempjes) onder kunnen. Neem ook voldoende sokken (ook aparte voor ’s avonds) mee.

Stijgijzers / pikkel
In de winter en bij sneeuw hoger in de bergen (ca. eind oktober / half mei) zijn stijgijzers en pikkel nodig voor de Toubkal. Deze kunnen evt. lokaal gehuurd worden (ca. € 5,- per dag)

Wandelstokken
Als je graag met wandelstokken loopt neem ze dan zeker mee. De wandelingen gaan bijna elke dag wel over een pas en dan moet je ook afdalen. De afdaling vanaf de hoogste berg, de Toubkal, gaat deels over helling met steengruis; veel mensen vinden het daar zeker prettig om met wandelstokken te lopen.

Krukje of klein kampeerstoeltje
Als je kampeert zit je tijdens de gezamenlijke maaltijden op matjes op de grond. Rondom een afzonderlijke mat die als tafel dient. Vindt je het lastig om langere tijd op de grond te zitten neem dan zelf een opvouwbaar klein ‘krukje’ of stoeltje mee.

Slippers of sandalen
Niets lekkerder dan onderweg of bij aankomst je wandelschoenen (even) uit doen. Voor tussen de middag en in elk geval voor ’s avonds is het prettig om ook slippers of sandalen bij je te hebben. Ook is het goed om te weten dat je in Marokko bij binnenkomst je schoenen uit doet en dus ook op de mat en de matjes waar je tijdens de maaltijden op zit. Neem ook warme sokken mee voor ’s avonds. NB - in de berghut ‘refuge du Toubkal’ zijn bergschoenen ‘in huis’ niet toegestaan, er zijn (beperkt) plastic slippers voor de gasten.

Toiletspullen
Doe zoveel mogelijk van je toiletspullen over in kleine flesjes en flacons. Een dunne handdoek en een dunne washand drogen sneller. Als je kampeert kun je vaak een beetje ‘badderen’ bij een beekje. Voor vrouwen is een omslagdoek oid dan praktisch.

Zaklamp
Een zaklamp is bij een gîte/berghut tocht handig en bij het kamperen onmisbaar. Een lamp die je op je hoofd kunt doen is praktisch; ook voor de beklimming van de Toubkal waarbij je vaak vroeg van start gaat; als het nog donker is.

Spelletje, tijdschrift, lees- of puzzelboek
Voor ’s avonds en de langere middagpauze. In de gîtes/Berberhuizen en in de berghutten is elektriciteit en kun je ook batterijen opladen.

Sneldrogende winddichte wandelkleren
Een spijkerbroek raden wij echt ten strengste af. Je hoeft geen superdure* materialen te hebben maar neem ‘verstandige’ kleding mee die lekker los en ook luchtig. Als de zon in de bergen schijnt is deze fel en geeft ook écht warmte! Een luchtige blouse met een kraagje en lange mouwen beschermt ook je nek tegen de zon. En in de bergen kan het weer snel veranderen. Op hoge passen staat vaak een stevige wind.


Paklijst
-          Fototoestel (eventueel een extra geheugenkaart!)
-          Grote (weekend) tas (evt. ‘flight-bag’ ter bescherming)
-          evt. (plastic) tas voor spullen die je niet nodig hebt tijdens de trektocht en je wilt achterlaten in het hotel. NB als je in Marrakech geen zin hebt om steeds met je dagrugzakje rond te sjouwen neem dan een extra (linnen) schoudertas mee waar je een flesje water, je fototoestel en evt. een boek (reisgids) in kunt meenemen.
-          Wandel(berg)schoenen (A/B, winter B/C) + evt. wandelstokken;
-          Sandalen (teva’s) of slippers (voor ’s avonds én voor baden/doorwaden van beekjes);
-          Slaapzak (ca. -5˚C), lakenzak (NB in zomer dunne slaapzak voldoende – zie opm.)
kussen-sloop (met je fleece erin heb je zo een kussen) / Bij kamperen: ook slaapmatje
-          Dagrugzak ( ≥ 25 liter) voldoende groot voor:
-           1 of 2 waterflessen (bijv. een klein flesje wat in het zijvak van je dagrugzak past + een grotere fles voor je ‘voorraad’). 2 liter water per dag is geen overbodige luxe; zeker in de zomer drink je snel meer.
-          Regenkleding (jas en broek; jas ook als windjack te gebruiken);
-          Zonnebril / zonnepet;
-          Warme trui /fleece;  (bij Toubkal tocht ook: handschoenen / muts / sjaal)
-          Lange broek, ook om in te wandelen bij slechter weer of ter bescherming tegen de zon;
-          Korte broek (niet te kort, je bent in een moslim-land) of afritsbroek;
-          Enkele (sneldrogende) T-shirts, ook iets met lange mouwen en eventueel een kraag (of sjaaltje) ter bescherming tegen de zon;
-          Ondergoed / evt. zwemkleding,
tijdens het kamperen kun je ’s avonds veelal een beetje ‘badderen bij een beekje’;
-          (dunne) Handdoek (snel droog) / washand / (biologische) zeep / voor vrouwen evt. een omslagdoek (zie opmerking over ‘badderen’)
-          toiletartikelen (in handige kleine flesjes) / tampons(!) / (vloeibaar) wasmiddel als je een T-shirt of je sokken wilt wassen (biologisch afbreekbaar);
-          (voldoende) sokken voor het wandelen / extra (schone) sokken voor ’s avonds;
-          Lange onderbroek (thermisch), legging of pyjamabroek (als het ’s nachts erg koud is)
-          Toiletpapier / papieren zakdoekjes / evt. desinfectie-gel
-          Zaklamp (ook in de Berberhuizen en zeker bij het kamperen is zo’n lampje dat je op je hoofd kunt bevestigen best praktisch) - nb batterijen mee terug naar Nederland!
-          Evt. oordoppen (tegen snurkers naast je in de berghut of een andere tent … ??)
-          Handige dingetjes waarmee je onderweg iets kunt repareren, bijv. zakmes, veiligheidsspelden, naald en draad, lijm, stukje touw of kabelbinder (tie-rap), tape, bandenplak (voor je opblaasbare matrasje);
-          Heup-/halstasje voor belangrijke papieren (paspoort, ticket, alarmnummer verzekering).
-          En in de winter / bij sneeuw: stijgijzers en pikkel! (evt. lokaal te huur; ca. € 5,- per dag)

               
       

                  Nog wat sfeerbeelden uit de Hoge Atlas, klik op de Link
https://plus.google.com/photos/114124905254051554625/albums/5749869417184929393?
banner=pwa

                        Zo zie je maar er gaat echt het een en ander mee!!
                          Na het weekend maken we de volgende update

Salamalikoum, 
Renée & Thomas








Geen opmerkingen:

Een reactie posten