Marokko 2013

Marokko 2013
Klik op de foto en bekijk onze website!! www.thomasschoots.nl

zaterdag 31 augustus 2013

Terug richting Nederland


We gaan een klein beetje vroeger naar Nederland als was gepland.
Alles moet meezitten als je zo'n onderneming op touw zet en gezond blijven is wel een van de eerste vereiste.
Na het sfeervolle diner aan het zwembad Fés voelde ik mij na een slapeloze nacht niet fit. 
Een kleine bacteriële infectie gooide roet in het eten.
In Chefchaouen zijn we nog maar 120 km van Tanger waar de boot weer terug vaart richting Europa. 
Na overleg met een specialist in Nederland was het beter om zo snel mogelijk aan de antibiotica te gaan en omdat dit in Spanje makkelijk is te verkrijgen besloten we om terug te reizen.
Onze tickets staan op een week later, maar Renée heeft dit in een oogwenk geregeld bij de haven. Met wat Dirhams onder de tafel door staan we binnen een kwartier aan boord.
Wel jammer om het zo snel af te sluiten. Wij genoten nog maximaal van de mooie blauwe stad.
Als we terug kijken hebben we een fantastisch mooie trip gemaakt door Marokko.
Zeker de trekking in de Hoge Atlas met als doel de top van de Jebel Toubkal (4167 m) was er een van een schoonheid die je je leven lang niet meer vergeet.
Met een stel fijne mensen om ons heen zoals Ilyas de gids en Mustafa en Hoesein als muildier verzorger en kok was dit een onvergetelijke trekking.
Ook de organisatie van http://www.reisbureaumaroctravel.nl/  was super; alles klopte zoals was afgesproken.

Na de trekking zij we terug gegaan naar Marrakech om een paar dagen op adem te komen.
We komen precies met het Suikerfeest en gaan 's avonds naar het beroemde plein Jemaa el Fna  om te zien hoe de mensen dit vieren. Ook dit is heel indrukwekkend. 
Waren er dan helemaal geen min puntjes? Jawel, die waren er ook.
Het reizen door Marokko in de zomer als kampeerder valt niet helemaal mee. Er zijn genoeg campings maar in deze periode van hitte maakt daar bijna niemand gebruik van. Het gevolg is: totaal uitgestorven campings.


En dat is jammer en ook het eeuwig vragen om geld of om waren te kopen die je niet wilt.
Alleen met je camera lopen is al genoeg om aan je broekspijp te gaan hangen en vragen om geld.
Ik denk zelf dat dit veel toeristen afschrikt en dat dit niet ten goede komt van de mensen zelf.
Maar de positieve gedachten over Marokko hebben toch sterk de overhand. Een land met een prachtige cultuur en natuur. Zeker de route die we gevolgd hebben naar Ouarzazate met zijn indrukwekkende weg op ruim 2200 m hoogte en de Vallée du Dades. De prachtige routes door de Gorges du Dades (roze vallei) en de Gorges du Ziz.
Erg Chebbi hebben we deze keer overgeslagen. In de Sahara lopen de temperaturen op tot 52 graden. 
Het warmste dat wij hebben gehad was 47 graden en dat is een temperatuur die niet meer aanspoort om nog van alles te gaan ondernemen.
  Zelfs de taxichauffeurs in Marrakech vonden het wel een beetje gortig en rijden de hele dag met een natte handdoek over het hoofd.
We vervolgden onze route naar Middelt en Azrou met een overnachting op een camping die meer weg heeft van een kasteel dan van een camping.
We komen er achter dat het is gebouwd door een zeer rijke oliesjeik en dit ziet als een leuke geldbelegging. Maar ook hier staan we maar met twee kampeerders op 200 plaatsen.
Verder gaat het naar Fes en daar belanden we op de "camping International de Fes".
Dit is een misser. Ten eerste is het sanitair zeer beroerd en omdat de Ramadan is afgelopen wordt er massaal getrouwd. Dat is erg leuk voor het bruidspaar maar als dat feest op een camping gevierd wordt en de muziek knetterhard tot 's morgens 6 uur speelt word je daar niet vrolijk van.
Informatie bij de receptie leert ons dat het feest twee dagen duurt en dat er nog zo'n nacht komt. Jammer! Je kunt op zijn minst de kampeergast zeggen dat er een feestje is, dan kun je zelf beslissen om te blijven of een ander onderkomen te zoeken.
Wij vertrekken in ieder geval naar camping Diamant Vert, ook in Fes, waar we een prachtige plaats vinden met ook nog mooi nieuw sanitair en geweldige zwemfaciliteiten. 
Daarna zijn we via Meknes naar Moulay Idriss en Chefchaouen gereden om via Tetouan ten slotte in Tanger te eindigen waar de boot wacht en ons terug brengt naar Europa.

Afsluitend een zeer geslaagde reis waarin we genoten van de cultuur, de aardige mensen en de gastvrijheid van de Berbers.

Om alles nogmaals uitgebreid na te lezen kun je terecht op deze blog
http://multisleur2012.blogspot.nl/

maar ook op onze website

http://thomasschoots.nl/ 

en voor dia's en video 

http://www.youtube.com/watch?v=UsMvyY6lW3U

http://www.youtube.com/watch?v=U1P8xJ9Plbc

http://www.youtube.com/watch?v=iunZw_D5Jgo

Salamalikoum   Renée & Thomas         Schoots.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten