Marokko 2013

Marokko 2013
Klik op de foto en bekijk onze website!! www.thomasschoots.nl

zondag 25 augustus 2013

Van Meknes naar Chefchaouen

Na nog een keer een goede nachtrust gaan we verder naar Meknes. We staan na onze ervaring gisteren niet echt te trappelen om de stad in te gaan. Door een mooie poort komen we binnen en al snel staan we voor een van de koninklijke paleizen. Als we stoppen om een foto te maken worden we weggejaagd. Via een andere poort komen we weer net buiten de stadswallen en daar zien we zowaar een Mac Donald. Dat betekend Wi-Fi! De airco staat wel heel erg koud en de internetverbinding niet erg snel, maar we kunnen het thuisfront in ieder geval weer even vertellen waar we zijn. Om de blog bij te werken is de verbinding helaas te traag.Meknes heeft wel een camping, maar de ingang zit dicht. We houden het voor gezien hier. Het is drie en een half uur rijden naar Chefchaouen en dat moet een bijzondere stad in het Rif gebergte zijn. Misschien is het daar wel wat koeler. Het kwik is intussen al weer naar ruim 40 graden gestegen. Wat kan een auto met airco dan fijn zijn J!           


Het is een mooie tocht, waarbij we ook een stuk weg hebben wat de naam weg eigenlijk niet mag hebben! Het heet een N weg te zijn, maar hele delen zijn weg. We hobbelen en hotsen en alles zit weer op zijn plek geklotst als we na een half uur “ineens” weer een goed stuk asfalt krijgen. Volgens de navigatie zitten we echt op de juiste route! We stijgen ook en de enen bocht volgt de andere op. De temperatuur zakt per minuut; heerlijk!
Dan wanneer we na drie en een half uur een bocht omkomen ligt daar ineens een prachtige blauwe stad. Heel bijzonder.In de stad staan we voor het eerst stil in een file. Dat hebben we in Marokko nog niet meegemaakt. Het is maar een minuut of 5 maar het geeft wel de gelegenheid om goed rond te kijken. Het ziet er gezellig uit. De camping ligt aan de andere kant van de stad bovenaan een helling en al snel hebben we een leuk plekje in de schaduw.

Dit is voor ons voor het eerst dat we op een camping staan waar veel Marokkanen zelf komen. Er is ook een jeugdherberg naast de camping. Die zit helemaal vol horen we later. Het is echt gezellig. Allemaal kleine tentjes met vooral veel jonge mensen. Tegenover ons staat een jong stel in een klein tentje en als hij met een dienblad met kopjes en thee spullen naar de andere kant van de tent wil verhuizen struikelt hij over zijn eigen slipper. Gelukkig zat de hete theepot er nog niet bij. Zij komt niet meer bij van het lachen en samen verzamelen ze de suiker, thee en glazen weer bij elkaar. Even later zien we hem hannesen met een touwtje in de hoop zijn slipper te repareren die bij het struikelen kapot gegaan is. Ik heb in de auto nog een paar reserve teenslippers en ga die brengen. Ze zijn er heel blij mee en even later komen er twee glazen muntthee en een grote schaal met cake onze kant op. Als we zeggen dat het veel te veel is willen ze daar niets van weten. “Eet”.

Na een “koude nacht” waarbij we de slaapzak nodig hebben worden we wakker en is alles vochtig! De nevel hangt nog tussen de bomen. De zon brandt al snel al het vocht weg. Dit is de eerste keer dat we vanuit een camping naar het dorp kunnen lopen. Er loopt een geiten pad met gladde stenen   ( oppassen dus) van de helling het dorp in. Wat een verademing om hier rond te kijken. De medina bestaat ook hier uit kleine straatjes, maar je wordt niet belaagd door verkopers. Ze zitten allemaal rustig bij hun winkeltje en slechts een enkeling vraag je binnen te komen. Weiger je vriendelijk dan wordt je verder met rust gelaten. Het is niet zo’n grote stad dus verdwalen kun je eigenlijk niet.
Tijdens het rond kijken gaat ineens de zool van de TEVA sandaal van Thomas los. (Zit zeker in het weer hier) Al snel vinden we een schoenmaker die de zool wel kan lijmen. Er worden twee boomstammen buiten gezet en daar mogen we wel even op zitten wachten. Na een kwartier is de zool gelijmd. Kosten? 15 dirham (€ 1,50) We kunnen weer verder en nemen alle tijd om rond te kijken en komen steeds op verrassende plekjes.
Ineens staan we op een plein waar allemaal terrasjes zijn en ook de ingang van een museum. Bij het museum hoort een toren en vanuit die toren heb je weer een mooi uitzicht over de stad. De geschiedenis van Chefchaouen staat via foto’s en teksten in het Arabisch en Frans op alle muren van de toren en van de verschillende kamers. Er is ook een gevangenis bij onder in de toren. De kettingen waar de gevangenen mee vast zaten zitten nog aan de muur. Gezellig!  Nadat we het museum en de stad rustig bekeken hebben klimmen we weer terug naar de camping. Morgen gaan we weer een stukje verder richting Tanger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten